28 augustus 2018

Ruim 340.000 euro om energiewinsten in scholen te boeken

Vlaams minister van Onderwijs kent een budget van 343.648 euro subsidies toe om nog meer energiewinsten in scholen te boeken. Er zijn 7 proefprojecten geselecteerd in de vijf Vlaamse provincies. Het gaat in eerste instantie om ingrepen die door middel van een relatief lage kostprijs grote energiewinsten kunnen opleveren zoals de plaatsing van zonnepanelen, de aanpassing van de verlichting of de afstelling van verwarmings- en ventilatie-installaties. Die volgen na een grondige energiedoorlichting van de school. Voor de proefprojecten werken private partners samen met scholen.

De voorbije jaren werd een inhaalbeweging inzake scholenbouw ingezet. Ondertussen zijn in meer dan 9 op de 10 Vlaamse en Brusselse gemeenten nieuwe of grondig vernieuwde scholen gebouwd. In de oudere schoolgebouwen kan er nog heel wat energie bespaard worden via relatief kleine ingrepen. Vlaams minister van Onderwijs investeert 343.648 euro uit het Vlaams Klimaatfonds in 7 innovatieve proefprojecten waarbij private partners (studiebureaus, energiecoöperatieven, educatieve organisaties) samen met scholen op zoek gaan waar nog energiewinst geboekt kan worden. In eerste instantie gaat dat over relatief goedkope ingrepen zoals het optimaal afstellen van verwarmingsinstallaties en verlichting, maar ook bijvoorbeeld de installatie van zonnepanelen. De ingrepen worden geselecteerd na een grondige energiedoorlichting van de school.

In heel wat scholen ontbreekt het soms aan kennis, tijd en middelen om energiewinsten te boeken. Daarom worden scholen uitgedaagd om samen met ouders, leerkrachten en buurtbewoners om via energiecoöperaties ten volle in te zetten op energiebesparing. In elk van de geselecteerde proefprojecten zit ook een educatief pakket. Leerlingen krijgen lessen over de verschillende mogelijkheden om energie te besparen, hoe efficiënt om te gaan met energie, duurzaamheid en het klimaat. Zo kunnen leerlingen bijvoorbeeld bij STEM-vakken aan de slag gaan met energiemetingen, in technische opleidingen kunnen leerlingen de verlichting in de school aanpassen zodat die energiezuinig zou zijn, in een mobiel energiecircus kunnen leerlingen energie-experimenten uitvoeren, er komen interactieve klimaatworkshops voor de school, de ouders en de buurtbewoners. Ook (praktijk)leraren kunnen worden opgeleid rond duurzaamheid en energiezuinigheid.

In elke Vlaamse provincie wordt er minstens één proefproject uitgevoerd. Studiebureaus (ingenieursbureaus, technische bureaus) slaan de handen in elkaar met energiecoöperatieven en educatieve organisaties zoals GoodPlanet of  MOS (Milieuzorg op school). De energiecoöperatieven ontwikkelen innovatieve financiële modellen om energiebesparingen te realiseren op basis van investeringen die samen met bijv. ouders, leerkrachten en geëngageerde partners gefinancierd kunnen worden. De educatieve organisaties op hun beurt willen leerlingen, leerkrachten en ouders inzicht geven in de technische werking van het schoolgebouw en sensibiliseren hen rond diverse aspecten van energieverbruik, energiebeheer, energiebesparing, energie-efficiëntie en hernieuwbare energie. Een drieledige winst is daarbij het einddoel: een ecologisch voordeel, een economisch voordeel en een educatief voordeel creëren.

De 7 geselecteerde proefprojecten:

West-Vlaanderen:
Ingenium in samenwerking met Signpost, GoodPlanet, CORE, Energis en Vandelanotte. Het proefproject is in samenwerking met de scholengemeenschap RHIZO in Kortrijk. Subsidie: 49.980 euro.
BasBouwen/Beauvent. School moet nog geselecteerd worden. Subsidie: 47.190 euro.

Oost Vlaanderen:
Factor 4 in samenwerking met Metiz, Zuidtrant en GoodPlanet. School moet nog geselecteerd worden.  Subsidie: 49.849 euro.
BasBouwen/Beauvent. School moet nog geselecteerd worden. Subsidie: 47.190 euro.

Limburg:
Wattsson/Onderwijscentrum Bokrijk vzw in samenwerking met Opinum en Bolero Crowdfunding. Het proefproject is in samenwerking met het Sint-Jozefsinstituut Bokrijk. Subsidie: 49.859 euro.

Antwerpen:
Factor 4 in samenwerking met Metiz, Zuidtrant en GoodPlanet. School moet nog geselecteerd worden. Subsidie: 49.849 euro.

Vlaams Brabant/Brussel:
EFIKA in samenwerking met Ecopower, Pajopower, MOS Vlaams-Brabant en EnergieID cvba. Het proefproject is in samenwerking met de Katholieke Scholengroep in Leuven en de gemeentescholen van Gooik. Subsidie: 49.731 euro.

De proefprojecten gaan nu van start en lopen over een periode van 2 tot 3 jaar. De voortgang van de proefprojecten en de opgedane expertise wordt opgevolgd en geëvalueerd zodat de goede praktijken in de toekomst over heel Vlaanderen kunnen worden verspreid.

Vlaams minister van Onderwijs: “Vlaanderen heeft een uitgebreid onderwijspatrimonium en dus een groot potentieel om energie te besparen. Er is een heuse inhaalbeweging in scholenbouw bezig waarbij al in meer dan 9 op de 10 Vlaamse en Brusselse gemeenten nieuwe of grondig vernieuwde scholen gebouwd worden. Maar ook in de bestaande schoolgebouwen kunnen nog heel wat energiewinsten geboekt worden. Met de ruim 340.000 euro voor 7 innovatieve proefprojecten willen we onderzoeken welke energiebesparende maatregelen snel en gemakkelijk uitgevoerd kunnen worden én daar koppelen we onmiddellijk een aantal educatieve pakketten aan zodat leerlingen zich voldoende bewust zijn van de grote uitdagingen op het vlak van klimaat en energie. Een driedubbele winst is het einddoel. Dankzij een duurzaam energieverbruik op school creëren we tegelijk een ecologische, economische en educatieve winst voor de school en de samenleving.”

Bron:
Persmededeling 22 augustus
Kabinet van de viceminister-president van de Vlaamse Regering, Vlaams Minister Van Onderwijs