U bent hier

Na succesvolle eerste editie komt er een tweede proefperiode Schoolstraten

Na de succesvolle eerste proefperiode komt er een tweede proefperiode ‘Paraat voor de Schoolstraat’, die loopt van 6 mei 2019 tot 31 mei 2019. Een evaluatie van de eerste periode levert positieve resultaten op. 87,5% van de deelnemende scholen deed mee omwille van veiligheid aan de schoolpoort, iets meer dan de helft gaf ook aan dat duurzaamheid belangrijk is en de helft van de scholen benadrukt de betere luchtkwaliteit.

De campagne ‘Paraat voor de Schoolstraat’ werd eind vorig schooljaar gelanceerd. Scholen worden gestimuleerd om de omgeving rond de school veiliger én gezonder te maken. Een Schoolstraat is een straat waarbij aan het begin en op het einde van de dag het drukke verkeer aan de schoolpoort wordt beperkt. Concreet is dat bijvoorbeeld door een halfuur voor tot een halfuur na de start en het einde van de schooldag de straat autovrij/autoluw te maken. Langs gewestwegen is dat vaak minder evident, daar zijn initiatieven zoals een kus-en-knuffelzone of stapspots een haalbaar alternatief. Momenteel zijn 123 scholen aan het werk met een Schoolstraat of een alternatief.

Door de grote vraag en de positieve resultaten, wordt nu een tweede testperiode georganiseerd tussen 6 mei 2019 en 31 mei 2019. De voorbereidingen lopen in samenwerking met Vlaamse Stichting Verkeerskunde, de Voetgangersbeweging en MOEV. Er zijn 5 provinciale infosessies (die al volzet zijn), een daarvan is al voorbij (Vlaams-Brabant op 30/01/2019), de andere vinden plaats op 06/02 (Kontich), 20/02 (Brugge), 27/02 (Gent) en 13/02 (Kuringen). Er komt een eerste extra sessie op 20/03 in Mechelen en afhankelijk van de interesse kunnen er nog andere sessies ingericht worden. 215 mensen zijn al aangemeld voor deze infosessies, waaronder vertegenwoordigers van scholen, politiezones, provincies en schepenen.

Wilt u voor uw school ook een schoolstraat inrichten?
En bent u benieuwd naar de effecten op de gezondheid van uw leerlingen?

Raadpleeg voor meer informatie de website Paraat voor de schoolstraat