29 mei 2017

4 miljoen euro voor energiebesparende investeringen in het deeltijds kunstonderwijs

In het kader van het Vlaams Klimaatplan subsidieert minister van Onderwijs Hilde Crevits dit jaar 2 miljoen euro in energie verlagende investeringen specifiek voor de instellingen van het deeltijds kunstonderwijs uit het stedelijk en gemeentelijk gesubsidieerd onderwijs. Investeringen in isolatie, hoog rendementsglas, zonneboiler, warmtepompen en hoogrendementsketels komen in aanmerking voor deze subsidie. De lokale besturen maken samen ook 2 miljoen euro extra vrij voor het deeltijds kunstonderwijs.

De Vlaamse overheid spendeert per jaar 700 miljoen euro aan energie (elektriciteit, aardgas, vloeibare brandstoffen en warmte voor gebouwen, infrastructuur en mobiliteit) en is daarmee de derde grootste energieverbruiker in België. Daarmee gaat een grote verantwoordelijkheid gepaard, want dat energieverbruik betekent ook een uitstoot van 3,3 miljoen ton CO2.

Ook het Vlaamse officieel gesubsidieerd deeltijds kunstonderwijs heeft met haar uitgebreid gebouwenpatrimonium een verantwoordelijkheid in het nastreven van efficiënt gebruik van energie.
Vandaag wordt bij nieuwbouw- en renovatieprojecten al heel wat aandacht besteed aan energiezuinigheid. Maar in bestaande gebouwen kunnen nog heel wat energie-efficiëntiewinsten behaald worden.
 

Minister Crevits roept de erkende Vlaamse instellingen van het stedelijk en gemeentelijk deeltijds kunstonderwijs op  om investeringsvoorstellen in te dienen  voor energiebesparende ingrepen in hun onderwijsinfrastructuur (met uitzondering van de steden Antwerpen en Gent waarvoor er met een apart trekkingsrecht wordt gewerkt).

De instellingen kunnen een voorstel indienen tot 15 oktober 2017 enkunnen hiervoor rekenen op ondersteuning van de distributienetbedrijven.  Om deel te nemen aan de oproep, is er wel een voorafgaande beslissing van het College van Burgemeester en Schepenen vereist waaruit blijkt dat de inrichtende macht instemt om de helft van het gesubsidieerde bedrag op zich te nemen.

Een jury zal deze voorstellen beoordelen en rangschikken op basis van de bespaarde CO2-reductie van de gevraagde steun. 

De focus van deze oproep ligt op energiebesparing, en dus ook CO2-reductie, in bestaande gebouwen. Volgende ingrepen komen in aanmerking: dak-, muur- en vloerisolatie, glas vervangen door hoogrendementsglas, installeren van een zonneboiler of warmtepomp of vervanging van een verwarmingsketel door een hoogrendementsketel.

Lees meer over deze oproep en hoe je een voorstel kan indienen.