23 maart 2018

31 miljoen euro subsidies voor scholenbouwprojecten in Vlaanderen en Brussel

Tijdens de eerste twee maanden van 2018 is er iets meer dan 31 miljoen euro aan subsidies toegekend voor scholenbouwprojecten in het vrij en het officieel gesubsidieerd onderwijs. 17,4 miljoen euro gaat naar grote schoolbouwprojecten. 13,6 miljoen euro, gaat naar kleinere verbouwings- en renovatiewerken voor de renovatie van het bestaande verouderde schoolpatrimonium. Zo wordt de inhaalbeweging inzake scholenbouw onverdroten verder gezet en maakt Vlaams minister van Onderwijs Hilde Crevits concreet werk van de vernieuwings- en moderniseringsbeweging van de schoolgebouwen in Vlaanderen.

AGION, het Agentschap voor Infrastructuur in het Onderwijs, kent subsidies toe voor scholenbouwprojecten in het gesubsidieerd onderwijs (gemeentelijk, stedelijk, provinciaal en vrij onderwijs). Er zijn verschillende subsidieprocedures afhankelijk van de aard en de kostprijs van de bouw- of verbouwingswerken. Voor nieuwbouw en grote verbouwingswerken aan schoolgebouwen en de buitenomgeving werd er in januari en februari 2018  voor 17,4 miljoen euro aan subsidies vastgelegd ten voordele van schoolbesturen.

Zo kan het Sint-Guido-Instituut en de Vrije Basisschool De Groene School in Anderlecht rekenen op maar liefst 7,4 miljoen euro voor een nieuwbouw en de renovatie van een voormalige kerk tot schoolgebouw.
Voor de heraanleg van de speelplaats van de Stedelijke Kleuter en Lagere School De Vlinderboom in Borgerhout wordt in ruim 800.000 euro voorzien. In het TISM in Meeuwen-Gruitrode wordt in het kader van het STEM-onderwijs een gebouw met oppervlakte van 720m² ontworpen en gerealiseerd in samenwerking met de leerlingen, goed voor ruim 200.000 euro. Het Vrij centrum voor leerlingenbegeleiding Brugge(n) in Brugge krijgt een subsidie van ruim 700.000 euro voor de aankoop van een nieuw CLB-gebouw. De Vrije Basisschool in Sint-Niklaas krijgt bijna 350.000 euro voor de bouw van een nieuw sanitair blok en de Gemeentelijke Basisschool De Boot in Opwijk krijgt ruim 570.000 euro voor een nieuwbouw.

Voor de aanvragen die voortvloeien uit de verschillende uitzonderingsprocedures, zoals werken ten gevolge van overmacht, zeer dringende ingrepen, kleinere bouwwerken via de verkorte procedure is er 13,6 miljoen euro vastgelegd.

Samengevat betekent dit:

jan1_0.jpg

Per provincie geeft dit het volgende resultaat:

jan2.jpg

Hier kan je een overzicht vinden van de scholen die bouwsubsidies van meer dan 100.000 euro hebben ontvangen en een lijst van de scholen die bouwsubsidies van meer dan 10.000 en minder dan 100.000 euro hebben ontvangen.

Bron:
Persmededeling 21 maart 2018
Kabinet van de viceminister-president van de Vlaamse Regering, Vlaams Minister Van Onderwijs Hilde Crevits