U bent hier

06 november 2020

259 extra plaatsen in het buitengewoon basisonderwijs

Dankzij een impuls van ruim € 7 miljoen worden er via 7 bouwprojecten 259 extra plaatsen gecreëerd in het buitengewoon basisonderwijs. Het gaat voornamelijk om extra plaatsen voor kinderen met een autismespectrumstoornis. Het is de eerste keer dat er specifiek voor extra capaciteit in het buitengewoon onderwijs extra middelen uitgetrokken worden.  “Dit past in een inhaalbeweging voor het buitengewoon onderwijs. We moeten meer focussen op de meest kwetsbare kinderen”, zegt Vlaams minister van Onderwijs Ben Weyts. “We zetten nu eerst in op de plaatsen waar de noden het hoogst zijn”.

Er zijn grote noden in het buitengewoon onderwijs. Vlaams minister van Onderwijs Ben Weyts lanceert een drietrapsraket die perspectief moet geven aan kwetsbare leerlingen en hun ouders. Ten eerste is er jaarlijks € 30 miljoen extra voorzien voor de zorgtijdgarantie, zodat er extra ondersteuning komt in klassen. Ten tweede worden er op korte termijn dringende capaciteitsmaatregelen genomen, met huursubsidies of met tijdelijke infrastructuur voor het buitengewoon onderwijs. Ten derde wordt er ook op lange termijn geïnvesteerd in infrastructuur en extra capaciteit. Een deel van de extra capaciteitsmiddelen voor het onderwijs is nu voor het eerst specifiek voorbehouden voor het buitengewoon onderwijs. Het gaat om ruim € 7 miljoen.

Er zijn nu 7 bouwprojecten geselecteerd die samen 259 extra plaatsen zullen opleveren voor het buitengewoon basisonderwijs. Het gaat voornamelijk om extra plaatsen voor kinderen met een autismespectrumstoornis. De projecten werden geselecteerd door het Agentschap voor Infrastructuur in het Onderwijs (AGION) en door de Raad van het GO! Onderwijs van de Vlaamse Gemeenschap. Het gaat 4 projecten in de provincie Antwerpen, 2 projecten in Oost-Vlaanderen en 1 project in West-Vlaanderen. De scholen hebben hun plannen al klaar en kunnen nu onmiddellijk aan de slag, met de bedoeling om de bijkomende plaatsen snel te realiseren.

“Ik besef dat dit maar beperkt een oplossing is voor de grote noden die er zijn in het buitengewoon onderwijs”, zegt Vlaams minister van Onderwijs Ben Weyts. “We zijn bezig aan een inhaalbeweging voor de meest kwetsbaren. Elk kind met speciale zorgnoden moet terechtkunnen in het buitengewoon onderwijs. In de nieuwe capaciteitsmonitor worden de noden in het buitengewoon onderwijs ook in kaart gebracht. Zo kunnen we ook in de toekomst de capaciteitsmiddelen heel gericht inzetten”.

U vindt de verdeling over de verschillende projecten hieronder terug.

Instelling Type Gemeente Extra plaasten Bedrag
GBBO De Klim Op type 9  Zwevegem 35 € 1.139.248
VBSBO De Merode type 9  Antwerpen (Berchem) 29 € 700.000
VBSBO De Regenboog type 2 Nijlen (Kessel) 20 € 444.874,87
VBSBO Sint-Rafaël type 9  Beveren 66 € 1.530.375
VBSBO De Brem type 1, 4 en 9  Oud-Turnhout 14 € 262.143,50
VBSBO De Horizon type 3 Oudenaarde 50 € 1.422.636,60
(nieuwe vestigingsplaats van) GO! BSBO Wilgenduin te bepalen (type 2, 4, 7, 9 of type basisaanbod)  Antwerpen (Deurne) 45 € 1.891.779

Bron:
Persmededeling 5 november 2020
Kabinet van de viceminister-president van de Vlaamse Regering, Vlaams Minister Van Onderwijs Ben Weyts

(publicatiedatum 05/11/2020)