24 november 2017

1.000 afgestelde verwarmingsketels in scholen

Scholen reageerden massaal op de oproep om hun verwarmingsketels optimaal te laten afstellen. Van half april tot eind oktober dit jaar hadden scholen, van kleuterschool tot universiteit, de mogelijkheid om daarvoor subsidies aan te vragen. Bijna 1.000 verwarmingsketels in ongeveer 500 scholen werden op die manier optimaal afgesteld, meer dan 800 via het Agentschap voor Infrastructuur in het Onderwijs (AGION) en 160 via het Gemeenschapsonderwijs (GO!). Dat zorgt voor een besparing op de energiekosten voor de school én een vermindering van de CO2-uitstoot. Het totale subsidiebedrag zal ongeveer 500.000 euro bedragen.

Een goed onderhouden en afgestelde verwarmingsinstallatie is belangrijk. Zo bespaart de school op energiekosten en verminderen we de CO2-uitstoot. Het optimaal afstellen van verwarmingsinstallaties is één van de 11 klimaatmaatregelen waartoe de onderwijssector zich engageert. In totaal investeert het beleidsdomein onderwijs 54 miljoen euro in klimaatinitiatieven om de CO2-uitstoot te beperken en onze schoolgebouwen duurzamer en samenleving klimaatneutraler te maken.

Vlaams minister van Onderwijs Hilde Crevits: “Scholen spenderen vaak gemiddeld 100 euro per leerling per jaar aan verwarming, dat is per school ongeveer 30.000 euro per jaar. Met deze subsidies hebben we op twee fronten tegelijk een impact, de energiekost voor de scholen daalt én de CO2-uitstoot vermindert. Door het optimaal afstellen van hun verwarmingsinstallatie besparen scholen gemiddeld 2.800 euro aan verwarmingskosten.”

Bron:
Persmededeling 23 november
Kabinet van de viceminister-president van de Vlaamse Regering, Vlaams Minister Van Onderwijs Hilde Crevits