randvoorwaarden

Gebouw Scheepvaartschool Antwerpen fotograaf AGION

Het voldoen aan de kwaliteitscriteria is sterk afhankelijk van de gebruikte randvoorwaarden die in de verschillende berekeningsmethodes worden gebruikt voor onder meer

  • interne warmtewinsten,
  • binnen- en buitentemperatuur,
  • bezettingsgraad,
  • ventilatiedebiet,…

De verschillende berekeningsmethodes voor passief bouwen die van toepassing waren, zijn in eerste instantie ontwikkeld voor woon- en kantoorfuncties. Ze voldeden niet voor de typologie scholen omdat er essentiële verschillen zijn in gebruik- en comforteisen tussen een school en een kantoor/woning. Daarenboven kan men de reële randvoorwaarden van een kleuterschool niet vergelijken met die van een grote technische secundaire school.

Om een brede erkenning van de kwaliteitsverklaring van de passiefscholen te garanderen en deze scholen op een correcte manier met elkaar te kunnen vergelijken schreef AGION een studieopdracht uit voor het ontwikkelen van een eenduidig referentiekader voor de passiefscholen en het vastleggen van de minimale randvoorwaarden per type onderwijsgebouw aangepast aan hun specifieke karakteristieken. KAHO St-Lieven in samenwerking met Passiefhuis-Platform vzw, Katholieke Universiteit Leuven en de Vrije Universiteit Brussel voerde de studie uit.

Deze studie biedt het kader aan randvoorwaarden waarbinnen de kwaliteitsverklaring van de pilootprojecten gebeurt. De conclusies van de studie zijn terug te vinden in een eindrapport en een samenvatting.

Naast deze rapporten werd er ook een PHPP-berekeningstool (PassiefHuis ProjecteringsPakket) specifiek voor schoolgebouwen ontwikkeld met een bijhorende handleiding. De "PHPP-berekeningstool voor scholen" is vrij beschikbaar voor gebruikers van de standaard PHPP-tool.
PHPP is een ontwerp- en berekeningstool die speciaal werd ontwikkeld met het doel om in de ontwerpfase de energiezuinigheid van het gebouw te bepalen en onderbouwde beslissingen te nemen in functie van de kostenefficiëntie.