U bent hier

29 oktober 2021

Vlaanderen verbouwt en renoveert haar schoolgebouwen

Vlaams minister van Onderwijs Ben Weyts investeert ruim € 21 miljoen in 86 scholenbouwprojecten over gans Vlaanderen. Die nieuwe schoolinfrastructuur zal onderdak bieden aan bijna 3.000 leerlingen. “Deze regeerperiode kunnen we met maar liefst 3 miljard euro de grootste noden lenigen,” zegt Weyts. “Naast nieuwbouw staan er ook heel wat kleinere ingrepen, zoals dringende werken omwille van overmacht gepland, opdat elk kind veilig en comfortabel naar school kan gaan.”

De financiële steun via AGION kunnen schoolbesturen uit het gesubsidieerd onderwijs (gemeentelijk, stedelijk, provinciaal en vrij onderwijs) krijgen voor bouw- of verbouwingswerken. Deze regeerperiode trekt Vlaanderen een half miljard euro extra uit voor scholenbouw: in totaal zal de investeringsteller voor schoolinfrastructuur op wel 3 miljard euro staan. Een nooit geziene investering die de grootste noden binnen voornamelijk het secundair onderwijs moet ledigen.

Weyts investeert deze maand via het Agentschap voor Infrastructuur in het Onderwijs (AGION) € 21,4 miljoen in 86 scholenbouwprojecten over gans Vlaanderen. Met deze scholenbouwprojecten zullen duizenden kinderen en jongeren hun schooldagen in gloednieuwe schoolinfrastructuur kunnen doorbrengen.

In Vilvoorde ontvangen Virgo Fidelisinstituut Eerst Graad, Het College en Virgo Fidelisinstituut Eerst Graad II samen bijna € 2,6 miljoen voor de afbraak van schoolvleugel A en een nieuwbouw schoolgebouw met vier bouwlagen. De eerste verdieping van het schoolgebouw wordt gebouwd in overkraging en doet dienst als overdekte speelplaats. De nieuwe infrastructuur zal gebruikt worden door in totaal 344 leerlingen.

Gemeentelijke Basisschool De Boemerang in Meerbeek (Kortenberg) kan rekenen op € 2,2 miljoen voor de bouw van een nieuwe kleuterschool voor 77 leerlingen in combinatie met aanpassingswerken aan de bestaande lagere school (inclusief vroeger kloostergebouw) die 114 leerlingen huisvest.

In Houthalen-Helchteren realiseert de Gemeentelijke Basisschool - 't Centrum met € 2.2 miljoen afbraak – en renovatiewerken, een nieuwbouw voor het sanitaire blok, drie kleuterklassen, een eetzaal en omgevingswerken voor 268 leerlingen.

Gemeentelijke Basisschool - De Waterleest in Eppegem (Zemst) ontvangt € 965.566 voor de uitbreiding van het bestaand schoolgebouw met zes klassen, een bergruimte, een polyvalente zaal, sanitaire voorzieningen, een buitenberging en een overdekte speelplaats voor 168 leerlingen.

 

Provincie Aantal projecten Investering
Antwerpen 20 € 5.231.651
Brussels Hoofdstedelijk Gewest 2 € 230.827
Limburg 10 € 3.169.104
Oost - Vlaanderen 20 € 3.122.278
Vlaams Brabant 12 € 7.674.314
West - Vlaanderen 22 € 2.012.925
Totaal vastgelegde schoolbouwsubsidies (oktober 2021)           86 € 21.441.099

Bron:
Persmededeling 28 oktober 2021
Kabinet van de viceminister-president van de Vlaamse Regering, Vlaams Minister Van Onderwijs Ben Weyts