13 juni 2024

Vlaanderen investeert in kwaliteitsvolle schoolgebouwen

Vlaams Onderwijsminister Ben Weyts investeert bijna €35 miljoen in 134 scholenbouwprojecten verspreid over heel Vlaanderen. Daarmee zet Weyts de investeringen in gloednieuwe en gerenoveerde schoolgebouwen onverminderd verder. In totaal investeert Weyts deze bestuursperiode €3 miljard in nieuwe en gerenoveerde schoolgebouwen. Duizenden leerlingen zullen samen met het onderwijspersoneel van deze nieuwe en vernieuwde schoolgebouwen gebruik kunnen maken. “We blijven fors investeren in onze schoolinfrastructuren en zo ook in de kwaliteit van ons onderwijs”, aldus Weyts. 

Schoolbesturen uit het gesubsidieerd onderwijs (gemeentelijk, stedelijk, provinciaal en vrij onderwijs) kunnen voor bouw- of verbouwingswerken financiële steun van AGION (Agentschap voor Infrastructuur in het Onderwijs) krijgen. Deze regeerperiode trekt Vlaanderen drie miljard euro uit om schoolinfrastructuur te vernieuwen en uit te breiden. Dat is een half miljard euro extra in vergelijking met de vorige regeerperiode. 

Weyts investeert nu net geen €35 miljoen in 134 scholenbouwprojecten verspreid over gans Vlaanderen.  Met deze scholenbouwprojecten zullen duizenden leerlingen en scholieren de lessen in gloednieuwe of gerenoveerde schoolinfrastructuur kunnen doorbrengen. Zo’n  €22 miljoen gaat naar grote infrastructuurwerken zoals bijvoorbeeld een volledige nieuwbouw. 

Buitengewoon secundair onderwijs Sint-Barbara in Beringen realiseert met €3,2 miljoen capaciteitsmiddelen een nieuwbouw voor OV4 leerlingen op campus Spectrum. De nieuwbouw huisvest 135 leerlingen. In Stabroek gaat de Vrije Basisschool met €3,1 miljoen aan de slag met afbraakwerken, een nieuwbouw, fietsbergingen en de heraanleg van de speelplaats. De nieuwe infrastructuur biedt plaats aan 397 leerlingen. Vrije Basisschool voor Buitengewoon Onderwijs – Buidtelberg in Hasselt plaatst met €2,6 miljoen voor 75 leerlingen een nieuwbouw voor buitengewoon basisonderwijs type 3 en type 9. In Leuven renoveert Vrije Basisschool Sint-Jansschool met €2,2 miljoen voor 256 leerlingen de gebouwen en de speelplaats. Het Sint-Janscollege in Hoegaarden realiseert met €1,7 miljoen de restauratie van het interieur van het Kasteel van Meldert in samenwerking met Onroerend Erfgoed. ZOWE Verpleegkunde in Oostende verbouwt met €1,5 miljoen de aangekochte kantoorgebouwen. 

“We blijven letterlijk en figuurlijk bouwen aan de toekomst van ons onderwijs”, zegt Vlaams minister van Onderwijs Ben Weyts. “Investeringen in infrastructuur zijn investeringen in de hardware van onderwijskwaliteit waar heel wat leraren en leerlingen wel bij zullen varen.” 

Overzicht per provincie
 

Provincie Bedrag
Antwerpen €7.806.793,82
Brussels Hoofdstedelijk Gewest €189.779,55
Limburg €8.786.139,67
Oost-Vlaanderen €2.694.425,17
Vlaams - Brabant €8.636.151,03
West – Vlaanderen  €6.657.259,98
Totaal vastgelegde schoolbouwsubsidies 

€34.770.549,22

 

Bron:
Persmededeling 13 juni 2024
Kabinet van de viceminister-president van de Vlaamse Regering, Vlaams Minister Van Onderwijs Ben Weyts