08 april 2024

Vlaanderen investeert in kwaliteitsvolle schoolgebouwen

De Vlaamse Onderwijsminister investeert meer dan €24 miljoen in 98 scholenbouwprojecten verspreid over heel Vlaanderen. Daarmee zet de minister de investeringen in gloednieuwe en gerenoveerde schoolgebouwen onverminderd verder. In totaal investeert de onderwijsminister deze bestuursperiode €3 miljard in nieuwe en gerenoveerde schoolgebouwen. Duizenden leerlingen zullen samen met het onderwijspersoneel van deze nieuwe en vernieuwde schoolgebouwen gebruik kunnen maken. “Door te investeren in schoolinfrastructuur, investeren we ook in de kwaliteit van ons onderwijs”, aldus de Vlaamse Onderwijsminister. 

Schoolbesturen uit het gesubsidieerd onderwijs (gemeentelijk, stedelijk, provinciaal en vrij onderwijs) kunnen voor bouw- of verbouwingswerken financiële steun van AGION (Agentschap voor Infrastructuur in het Onderwijs) krijgen. Deze regeerperiode trekt Vlaanderen drie miljard euro uit om schoolinfrastructuur te vernieuwen en uit te breiden. Dat is een half miljard euro extra in vergelijking met de vorige regeerperiode.

De Vlaamse Onderwijsminister investeert nu iets meer dan €24 miljoen in 98 scholenbouwprojecten verspreid over gans Vlaanderen.  Met deze scholenbouwprojecten zullen duizenden leerlingen en scholieren de lessen in gloednieuwe of gerenoveerde schoolinfrastructuur kunnen doorbrengen. Zo’n  €15,7 miljoen gaat naar grote infrastructuurwerken zoals bijvoorbeeld een volledige nieuwbouw.

In Berchem (Antwerpen) realiseert Vrije Basisschool Het Hinkelpad voor 681 leerlingen en met €2,7 miljoen een nieuwbouw en omgevingswerken. Technicum Noord-Antwerpen Bovenbouwschool in Antwerpen verkrijgt voor 212 leerlingen €2,3 miljoen capaciteitsmiddelen voor de uitbreiding van de school met een nieuwe vleugel en een gelijkvloerse uitbouw achteraan. Vrije Basisschool Boezinge - Zuidschote in Boezinge (Ieper) realiseert met €1,3 miljoen een nieuwbouw en omgevingswerken. De nieuwe infrastructuur huisvest 230 leerlingen. Vrije Basisschool Broederschool Driegaaien in Sint-Niklaas verwezenlijkt met €1,2 miljoen werken na aankoop in het voormalige kerkgebouw met pastorie en cafetaria. In Lichtaart (Kasterlee) verkrijgt Vrije Kleuterschool - ’t Bosvriendje €1,2 miljoen voor 67 leerlingen voor een nieuwbouw en omgevingswerken. In Humbeek (Grimbergen) renoveert Vrije Basisschool - De Cirkel voor 184 leerlingen met €1,2 miljoen gebouw C en plaatst een nieuwbouw ter vervanging van gebouw B.

“We bouwen letterlijk en figuurlijk aan de toekomst van ons onderwijs”, zegt Vlaams minister van Onderwijs. “Investeringen in infrastructuur zijn investeringen in de hardware van onderwijskwaliteit waar heel wat leraren en leerlingen wel bij zullen varen.”

Overzicht

 

Provincie Bedrag
Antwerpen € 11 073 800
Brussels Hoofdstedelijk Gewest € 477 878
Limburg € 1 197 049
Oost-Vlaanderen € 3 387 911
Vlaams-Brabant € 2 918 381
West-Vlaanderen € 4 978 814
Totaal € 24 033 833

Bron:

Persmededeling 7 april 2024

Kabinet van de viceminister-president van de Vlaamse Regering, Vlaams Minister Van Onderwijs