12 juni 2023

Vlaanderen investeert extra in schoolgebouwen

Vlaams Onderwijsminister Ben Weyts investeert meer dan €35 miljoen euro in 92 scholenbouwprojecten verspreid over heel Vlaanderen en Brussel. Daarmee zet Weyts de investeringen in gloednieuwe en gerenoveerde schoolgebouwen onverminderd verder. In totaal investeert Weyts deze bestuursperiode €3 miljard in nieuwe en gerenoveerde schoolgebouwen. Duizenden leerlingen zullen samen met het onderwijspersoneel van deze nieuwe en vernieuwde schoolgebouwen gebruik kunnen maken. “Investeren in de kwaliteit van ons onderwijs is onlosmakelijk verbonden met investeren in de kwaliteit van onze onderwijsinfrastructuur.”

Schoolbesturen uit het gesubsidieerd onderwijs (gemeentelijk, stedelijk, provinciaal en vrij onderwijs) kunnen voor bouw- of verbouwingswerken financiële steun van AGION (Agentschap voor Infrastructuur in het Onderwijs) krijgen. Deze regeerperiode trekt Vlaanderen drie miljard euro uit om schoolinfrastructuur te vernieuwen en uit te breiden. Dat is een half miljard euro extra in vergelijking met de vorige regeerperiode.

Weyts investeert nu meer dan €35 miljoen in 92 scholenbouwprojecten verspreid over gans Vlaanderen.  Met deze scholenbouwprojecten zullen duizenden leerlingen en scholieren de lessen in gloednieuwe of gerenoveerde schoolinfrastructuur kunnen doorbrengen.

Er ging €22,2 miljoen naar grote werken zoals een volledige nieuwbouw. 7.055 leerlingen maken gebruik van deze infrastructuur. In Tienen realiseert Vrije Basisschool Immaculata met een ondersteuning van €7,6 miljoen de aankoop van een schoolgebouw op de Alexianenweg voor 426 leerlingen. Hasp-O Centrum 1, 2, 3 en 4 in Sint-Truiden kan rekenen op een financiële ondersteuning van €4,7 miljoen voor grondige renovatiewerken waaronder de vernieuwing van de daken, het buitenschrijnwerk en de technische installaties. Vrije Lagere School – Westdiep en Vrije Kleuterschool in Oostende realiseren met €4 miljoen een nieuwbouw, omgevingswerken en eerste uitrusting. De nieuwe infrastructuur biedt plaats aan 399 leerlingen. In Torhout verwezenlijken Middenschool Sint-Rembert 1, Sint-Rembert 2 en Sint-Rembert 3 voor 938 leerlingen met €2,9 miljoen de renovatie en herbestemming van de bestaande kapel, panden in blok 3, 4 en 5 en omgevingsaanleg. In Olmen (Balen) bekomt Vrije Basisschool - Klavertje 4 €2,3 miljoen voor een nieuwe kleuterschool en omgevingswerken voor 328 leerlingen.

“Door het bouwen van nieuwe of het renoveren van bestaande schoolgebouwen, bouwen we letterlijk en figuurlijk aan de toekomst van ons onderwijs, aan de toekomst van onze jongeren”, aldus Vlaams minister van Onderwijs Ben Weyts.

Overzicht per provincie

Provincie Bedrag
Antwerpen € 4 709 805
Brussels Hoofdstedelijk Gewest € 171 481
Limburg € 9 675 822
Oost-Vlaanderen € 2 527 707
Vlaams-Brabant € 9 769 326
West-Vlaanderen € 8 644 874
Totaal € 35 499 015

Bron:

Persmededeling 11 juni 2023

Kabinet van de viceminister-president van de Vlaamse Regering, Vlaams Minister Van Onderwijs Ben Weyts