05 mei 2023

Nieuwe schoolbanken voor meer dan 10.000 leerlingen

Vlaams minister van Onderwijs Ben Weyts investeert deze maand 35 miljoen euro in schoolgebouwen. Heel wat scholen krijgen financiële steun voor nieuwe of gerenoveerde schoolgebouwen. In heel Vlaanderen kunnen in totaal 115 scholen aan de slag. “Wie wil investeren in onderwijskwaliteit, moet ook investeren in kwaliteitsvolle schoolinfrastructuur”,  zegt Weyts. “We hebben het budget voor scholenbouw deze regeerperiode opgetrokken tot 3 miljard euro. Die Vlaamse middelen maken het mogelijk dat ook andere partners gaan investeren. Zo gaat het in totaal om nog meer geld voor nieuwe schoolbanken”.

Schoolbesturen uit het gesubsidieerd onderwijs (gemeentelijk, stedelijk, provinciaal en vrij onderwijs) kunnen voor bouw- of verbouwingswerken financiële steun van AGION (Agentschap voor Infrastructuur in het Onderwijs) krijgen. Vlaanderen trekt deze regeerperiode maar liefst 3 miljard euro voor scholenbouw – nog eens 500 miljoen euro meer dan in de vorige regeerperiode, toen de inhaalbeweging werd ingezet. De Vlaamse investeringen hebben een groot hefboomeffect: ze maken het mogelijk dat ook schoolbesturen en andere partners geld vrijmaken voor nieuwe schoolbanken. Zo gaat het in totaal om een nog veel groter budget voor scholenbouw. De focus ligt in de eerste plaats op het secundair onderwijs, waar de noden het hoogst zijn.

Weyts investeert deze maand 35 miljoen euro in 106 scholenbouwprojecten in heel Vlaanderen. Daarvan gaat het leeuwendeel (iets meer dan 30 miljoen euro) naar grote werken, waaronder volledige nieuwbouwprojecten. Dankzij deze projecten zullen meer dan 10.700 leerlingen en scholieren binnenkort gloednieuwe of gerenoveerde klassen krijgen. Er gaat deze maand ook geld naar kleinere verbouwings- en renovatiewerken, kortom investeringen in de modernisering van bestaande schoolgebouwen.

In Beringen ontvangt Vrije Basisschool De Beerring bijvoorbeeld 7,2 miljoen euro voor een nieuwbouw en omgevingswerken. De nieuwe school huisvest maar liefst 630 leerlingen.

Vrije Basisschool De Ooievaar in Langemark-Poelkapelle ontvangt dan weer 3,4 miljoen euro voor een nieuw schoolgebouw voor 177 leerlingen.

Vrije Basisschool Nazareth in Nazareth realiseert met 3 miljoen euro een nieuwbouw en verbouwingswerken. De nieuwe infrastructuur biedt plaats aan 332 leerlingen.

In Arendonk kan het Sint-Claracollege voor 1.024 leerlingen met 2,7 miljoen euro gebouw C vervangen.

In Kortrijk bekomen Vrije Lagere School Spes Nostra en Vrije Basisschool De Watermolen samen 1,9 miljoen euro voor de heraanleg van een deel van de speelplaats en de verbouwing en uitbreiding van het schoolgebouw voor 460 leerlingen.

Weyts heeft ook nog eens 4,8 miljoen euro vastgelegd voor kleinere verbouwings- en renovatiewerken. Het gaat over kleinere ingrepen, maar ook dringende werken die omwille van overmacht snel uitgevoerd moeten worden.

 

Overzicht per provincie

Provincie Bedrag
Antwerpen € 6 060 454
Brussels Hoofdstedelijk Gewest € 1 624 513
Limburg € 9 765 269
Oost-Vlaanderen € 7 317 127
Vlaams-Brabant € 3 580 981
West-Vlaanderen € 6 519 262
Totaal € 34 867 605

 

Bron:
Persmededeling 5 mei 2023
Kabinet van de viceminister-president van de Vlaamse Regering, Vlaams Minister Van Onderwijs Ben Weyts