03 maart 2022

Nieuwe klassen voor meer dan 5.000 leerlingen

Vlaams minister van Onderwijs Ben Weyts investeert ruim € 21 miljoen in 86 scholenbouwprojecten over gans Vlaanderen. In deze nieuwe en hedendaagse schoolgebouwen zullen meer dan 5.000 leerlingen aan een schoolbank kunnen aanschuiven. “Met een  investering van drie miljard euro drijven we het investeringstempo sterk op en lenigen we de grootste noden in onze onderwijsinfrastructuur”, zegt Weyts.

Schoolbesturen uit het gesubsidieerd onderwijs (gemeentelijk, stedelijk, provinciaal en vrij onderwijs) kunnen voor bouw- of verbouwingswerken financiële steun van AGION (Agentschap voor Infrastructuur in het Onderwijs) krijgen. Deze regeerperiode trekt Vlaanderen een half miljard euro extra uit voor scholenbouw: in totaal zal de investeringsteller voor schoolinfrastructuur op wel 3 miljard euro staan. Een nooit geziene investering die de grootste noden binnen het Nederlandstalig onderwijs moet lenigen.

Weyts investeert in de kortste maand van het jaar € 21,1 miljoen in 86 scholenbouwprojecten over gans Vlaanderen. Met deze scholenbouwprojecten zullen duizenden leerlingen en scholieren hun schooldagen in gloednieuwe of gerenoveerde schoolinfrastructuur kunnen doorbrengen.

Vrije Basisschool Dorpsschool Vremde in Vremde (Boechout) ontvangt € 3,3 miljoen voor afbraakwerken, een nieuwbouw basisschool, een open en overdekte speelplaats, een fietsenberging, omgevingswerken en eerste uitrusting voor 337 leerlingen.

In Eksaarde (Lokeren) realiseert  Vrije Basisschool - Sint-Lodewijkscollege voor 239 leerlingen met € 1,5 miljoen een nieuwbouw met vier klassen, een turnzaal, twee kleedkamers, sanitair, een berging, een technische ruimte, de heraanleg van de speelplaats met een nieuwe overdekte speelruimte, een fietsenberging, omgevingswerken en eerste uitrusting.

Vrije Basisschool Schooltrio afdeling JO/SK in Klerken (Houthulst) verkrijgt € 1,5 miljoen voor de afbraak van een bestaand gebouw en het bouwen van twee nieuwe gebouwen met klaslokalen, een turnzaal en een overdekte ruimte. 226 leerlingen kunnen gebruik maken van de nieuwe infrastructuur.

In Kortrijk verwezenlijkt Vrije Basisschool ’t Fort met € 840.000 de afbraak van de Oranjezaal en een nieuwbouw met een refter/polyvalente zaal met daar bovenop een deels overdekte speelplaats. De nieuwbouw huisvest 438 leerlingen.

Overzicht
 

Provincie Investering 
Antwerpen € 10.036.201
BHG € 819.598
Limburg € 1.051.864
Oost - Vlaanderen  € 3.977.470
Vlaams - Brabant € 1.081.390
West - Vlaanderen € 4.172.775

Totaal vastgelegde schoolbouwsubsidies (februari 2022) 

€ 21.139.298

Bron:
Persmededeling 3 maart 2022
Kabinet van de viceminister-president van de Vlaamse Regering, Vlaams Minister Van Onderwijs Ben Weyts