U bent hier

19 april 2022

Extra schoolbanken in Vlaamse klassen

Vlaams Onderwijsminister Ben Weyts geeft groen licht aan meer dan 80 scholenbouw- of renovatieprojecten. Dat betekent goed nieuws voor meer dan 1400 leerlingen in onze Vlaamse scholen. Vlaanderen investeert zo opnieuw in moderne klaslokalen en schoolgebouwen. “Kwaliteitsvol onderwijs vraagt kwaliteitsvolle onderwijsinfrastructuur”, zegt Weyts. ”Dit is letterlijk en figuurlijk investeren in en bouwen aan onze toekomst.

De financiële steun kunnen schoolbesturen uit het gesubsidieerd onderwijs (gemeentelijk, stedelijk, provinciaal en vrij onderwijs) krijgen voor bouw- of verbouwingswerken. Deze regeerperiode trekt Vlaanderen een half miljard euro extra uit voor scholenbouw: in totaal zal de investeringsteller voor schoolinfrastructuur op wel 3 miljard euro staan. Een nooit geziene investering die de grootste noden binnen voornamelijk het secundair onderwijs moet ledigen.

Weyts investeert via het Agentschap voor Infrastructuur in het Onderwijs (AGION) meer dan € 20 miljoen in meer dan 80 scholenbouwprojecten over gans Vlaanderen. Met deze scholenbouwprojecten zullen duizenden kinderen en jongeren hun schooldagen in nieuwe en hernieuwde schoolinfrastructuur kunnen doorbrengen.

In Heverlee ontvangen zes scholen samen € 2,5 miljoen voor de heraanleg van toegangswegen, een speelplaats, de renovatie en uitbreiding van de overdekte speelplaats en fietsenstalling en de herindeling en inrichting van de  buitenruimte. Het gaat om het Pedagogische Humaniora - Heilig Hartinstituut Middenschool, het Heilig Hartinstituut Lyceum, het Heilig Hartinstituut Technisch Onderwijs, het Pedagogische Humaniora - Heilig Hartinstituut, het Heilig Hartinstituut Lyceum Middenschool en het Heilig Hartinstituut Technisch Onderwijs Middenschool. Met een ondersteuning van meer dan € 900.000 realiseert Vrije Basisschool Sint-Jozef in Temse een nieuwbouw met vijf lokalen, de heraanleg van de speelplaats en een overdekte speelplaats. Vrije Basisschoool Axijoma in Deurne kan rekenen op net geen € 730.000 voor het bouwen van een nieuwe turnzaal en de heraanleg van de speelplaats.

“We blijven investeren in nieuwe en vernieuwde schoolgebouwen”, zegt onderwijsminister Weyts. “Deze investeringen zijn van groot belang voor de vele leerlingen, leraren en personeelsleden die dagelijks aan de kwaliteit van ons onderwijs werken.”
 

Provincie Investering  Aantal projecten
Antwerpen € 2.040.042 16
Limburg € 442.841 6
Oost - Vlaanderen  € 5.280.489 28
Vlaams - Brabant € 10.124.895 20
West - Vlaanderen € 2.239.353 21

Totaal vastgelegde schoolbouwsubsidies (maart 2022) 

€ 20.127.620 81

Bron:
Persmededeling 13 april 2022
Kabinet van de viceminister-president van de Vlaamse Regering, Vlaams Minister Van Onderwijs Ben Weyts