U bent hier

28 september 2021

Extra schoolbanken in Vlaamse klassen

Vlaams Onderwijsminister Ben Weyts geeft groen licht aan meer dan 100 scholenbouw- of renovatieprojecten. Dat betekent goed nieuws voor meer dan 7.500 leerlingen in onze Vlaamse scholen. Vlaanderen investeert zo opnieuw in moderne klaslokalen en schoolgebouwen. “Meer dan ooit gaan we voor kwaliteitsvol onderwijs”, zegt Onderwijsminister Weyts. “Dus zetten we ook in op kwaliteitsvolle schoolinfrastructuur.”

Deze financiële steun kunnen schoolbesturen uit het gesubsidieerd onderwijs (gemeentelijk, stedelijk, provinciaal en vrij onderwijs) krijgen voor bouw- of verbouwingswerken. Deze regeerperiode trekt Vlaanderen een half miljard euro extra uit voor scholenbouw: in totaal zal de investeringsteller voor schoolinfrastructuur op wel 3 miljard euro staan. Een nooit geziene investering die de grootste noden binnen voornamelijk het secundair onderwijs moet ledigen.

Weyts investeert via het Agentschap voor Infrastructuur in het Onderwijs (AGION) ruim € 24 miljoen in meer dan 100 scholenbouwprojecten over gans Vlaanderen. Met deze scholenbouwprojecten zullen duizenden kinderen en jongeren hun schooldagen in gloednieuwe schoolinfrastructuur kunnen doorbrengen.

Er ging €18.4 miljoen naar grote werken zoals een volledige nieuwbouw, 7551 leerlingen maken gebruik van deze infrastructuur. In Alsemberg (Beersel) ontvangen de Vrije Basisschool Sint-Victor, de Vrije Lagere School voor Buitengewoon Onderwijs en het Sint-Victorinstituut €5,5 miljoen voor onder meer renovatiewerken, een nieuw schoolgebouw en een nieuwe turnzaal. Vrije basisschool - H. Familie in Oudenburg kan rekenen op €3.2 miljoen voor afbraakwerken, de bouw van een nieuw schoolgebouw voor kleuters en lagere school voor 200 leerlingen, polyvalente ruimtes, een leraarskamer en administratieve ruimtes,  een open en overdekte speelplaats, toegangszones en een fietsenstalling. In Oostende plaatst Petrus & Paulus West met €2.4 miljoen een nieuwbouw klassenblok met werkruimtes voor TSO en een aantal administratieve lokalen voor 850 leerlingen.

“We investeren meer dan ooit in moderne schoolinfrastructuur”, zegt Weyts. “We bouwen letterlijk en figuurlijk aan de toekomst van ons onderwijs, de toekomst van Vlaanderen” aldus Vlaams Onderwijsminister Ben Weyts.

 

Provincie Aantal projecten Investering
Antwerpen 28 € 3.050.710
Brussels Hoofdstedelijk Gewest 5 € 269.872
Limburg 6 € 1.169.763
Oost - Vlaanderen 28 € 3.738.198
Vlaams Brabant 13 € 6.404.275
West - Vlaanderen 29 € 9.513.346
Totaal vastgelegde schoolbouwsubsidies (september 2021)           109 € 24.146.163

Bron:
Persmededeling 28 september 2021
Kabinet van de viceminister-president van de Vlaamse Regering, Vlaams Minister Van Onderwijs Ben Weyts