23 december 2022

€ 23,4 miljoen voor scholenbouw in Vlaanderen

Vlaams minister van Onderwijs Ben Weyts investeert deze maand € 23,4 miljoen in schoolgebouwen. € 16,5 miljoen gaat naar grote werken zoals een volledige nieuwbouw. De overige € 6,9 miljoen gaat naar kleinere verbouwings- en renovatiewerken zoals de modernisering van bestaande schoolgebouwen. “In deze regeerperiode investeren we 3 miljard euro in schoolinfrastructuur. Dit is een extra investeringsimpuls van 500 miljoen euro t.o.v. de voorbije jaren. Dat is ongezien. Hiermee kunnen we de grootste noden lenigen”, zegt Weyts. 

Schoolbesturen uit het gesubsidieerd onderwijs kunnen voor bouw- of verbouwingswerken financiële steun krijgen van Vlaanderen. “Deze regeerperiode trekken we maar liefst een half miljard euro extra uit voor scholenbouw”, zegt Vlaams minister van Onderwijs Ben Weyts. “We focussen in de komende jaren bij de bouw van nieuwe schoolgebouwen vooral op het secundaire onderwijs, waar de noden het hoogst zijn. Maar we blijven natuurlijk ook oog hebben voor de andere noden”. 

Weyts kent als Vlaams minister van Onderwijs via het Agentschap voor Infrastructuur in het Onderwijs (AGION) in december € 23,4 miljoen toe aan 61 scholenbouwprojecten uit het gesubsidieerd onderwijs.  

Er gaat € 16,5 miljoen naar grote werken, zoals een volledige nieuwbouw. 4.584 leerlingen maken gebruik van deze nieuwe infrastructuur.  

In Lubbeek ontvangt de Gemeentelijke Basisschool € 2,2 miljoen voor de renovatie van Kasteel de Maurissens en een nieuwbouw. Er komt een open passerelle met daaronder een overdekte speelplaats verbindt het kasteel met de nieuwbouw. De gerenoveerde en nieuwe infrastructuur biedt plaats aan 213 leerlingen. 

Gemeentelijke Basisschool ’t Kompas en het Gemeentelijk Technisch Instituut in Duffel krijgen € 2,2 miljoen voor 489 leerlingen. Gemeentelijke Basisschool ’t Kompas voert buitenschrijnwerken, ventilatiewerken en een aanpassing van de verwarmingsinstallatie in de klaslokalen, gangen en refter uit. Het Gemeentelijk Technisch Instituut plaatst een nieuwbouw voor blok C en D. Het gaat om klaslokalen, een ondergrondse fietsenberging, een polyvalente ruimte, een sportzaal en een overdekte speelplaats.  

Het Klein Seminarie in Hoogstraten realiseert met € 2,1 miljoen de eerste fase van de renovatie van hun schoolgebouw.  

In Sint-Pieters-Leeuw renoveert Vrije Basisschool Don Bosco met € 2,1 miljoen het kloostergebouw tot een school, inclusief een nieuwe turnzaal en de aanleg en inrichting van de open en overdekte speelplaats en de fietsenberging.  

De Gemeentelijke Basisschool in Lievegem verwezenlijkt met € 2 miljoen een nieuwbouw met 12 klaslokalen, twee lokalen levensbeschouwing, een turnzaal, een leraarskamer, een bureau voor de directie en het secretariaat, toiletten en een technische ruimte. Ook de aanleg van een speelplaats met fietsenberging, een speeltoestel en vaste zitbanken maken deel uit van de bouwplannen. 

In Antwerpen restaureren Vrije Basisschool - Sint-Jan Berchmanscollege en het Sint-Norbertusinstituut met € 945.000 de daken.

Overzicht per provincie

Provincie Bedrag
Antwerpen € 8 057 672
Brussels Hoofdstedelijk Gewest € 261 099
Limburg € 2 803 970
Oost-Vlaanderen € 5 197 521
Vlaams-Brabant € 6 791 350
West-Vlaanderen € 307 042
Totaal € 23 418 655

Bron:
Persmededeling 23 december 2022
Kabinet van de viceminister-president van de Vlaamse Regering, Vlaams Minister Van Onderwijs Ben Weyts