05 februari 2024

8.385 nieuwe schoolbanken in Vlaanderen

Vlaams minister van Onderwijs Ben Weyts investeert bijna € 52 miljoen in schoolgebouwen van het gesubsidieerd onderwijs. Zij kunnen namelijk financiële steun krijgen voor nieuwe of te renoveren schoolgebouwen. Er komen in heel Vlaanderen investeringen voor in totaal 8.385 leerlingen. “We kunnen de onderwijskwaliteit enkel verhogen wanneer we ook in infrastructuur blijven investeren”, zegt Vlaams minister van Onderwijs Ben Weyts. “Net daarom beslisten we deze regeerperiode € 500 miljoen extra in schoolinfrastructuur te investeren. In totaal wordt er deze periode € 3 miljard geïnvesteerd. Dat is een recordbedrag.”

Schoolbesturen uit het gesubsidieerd onderwijs (gemeentelijk, stedelijk, provinciaal en vrij onderwijs) kunnen voor bouw- of verbouwingswerken financiële steun van AGION (Agentschap voor Infrastructuur in het Onderwijs) krijgen. Vlaanderen trekt deze regeerperiode een half miljard euro extra uit voor scholenbouw. In totaal zal er voor schoolinfrastructuur € 3 miljard geïnvesteerd worden. Een nooit geziene investering in ons onderwijs, met een focus op het secundair onderwijs, waar de noden binnenkort het hoogst zullen zijn.

Weyts investeert deze maand zo’n € 52 miljoen in 126 scholenbouwprojecten over heel Vlaanderen. Daarvan gaat € 39 miljoen naar grote werken, zoals volledige nieuwbouwprojecten.

Dankzij deze projecten zullen 8.385 leerlingen en scholieren binnenkort gloednieuwe of gerenoveerde klassen krijgen, of kunnen ze gebruik maken van nieuw sanitair of de speeltijd doorbrengen op een ruime groene speelplaats.

In Roeselare ontvangt de Vrije Basisschool voor Buitengewoon Onderwijs – Arkorum 13 – De Hagewinde € 3,6 miljoen voor een nieuwbouw met inkom, onthaal, toiletten, parkeer- en manoeuvreerzone en een overdekte speelplaats. Een investering voor 66 leerlingen.

Vrije Basisschool 't Oogappeltje in Halen ontvangt dan weer € 3,2 miljoen voor een nieuwbouw en omgevingswerken voor 160 leerlingen.

Het Sint-Jorisinstituut in Bazel realiseert met € 2,8 miljoen een nieuwbouw en omgevingswerken. De nieuwe infrastructuur zal maar liefst 450 leerlingen huisvesten.

Het Sint-Guido-Instituut in Anderlecht verwezenlijkt met € 2,4 miljoen onder andere uitbreiding-, renovatie-, en verbouwingswerken en een nieuwe overdekte speelplaats. Een investering in extra schoolbanken voor alweer 450 leerlingen.

In Sint-Jans-Molenbeek mocht de Vrije Lagere School voor Buitengewoon Onderwijs - Sint-Jozefschool met € 2,3 miljoen grondige verbouwingswerken uitvoeren, goed voor 121 leerlingen.

In Merchtem, ten slotte, realiseert Sint-Donatus Secundair Campus Dendermondestraat met € 1,6 miljoen een nieuwbouw met klassen en voert er omgevingswerken uit. Deze investering zorgt voor extra plaats voor 395 leerlingen.

Weyts heeft daarnaast nog € 12,6 miljoen voorzien voor kleinere verbouwings- en renovatiewerken. Het gaat dan over kleine ingrepen, maar ook dringende werken die omwille van overmacht snel uitgevoerd moeten worden.

Overzicht

 

Provincie Bedrag
Antwerpen € 7 711 009
Brussels Hoofdstedelijk Gewest € 4 710 949
Limburg € 5 531 151
Oost-Vlaanderen € 11 377 829
Vlaams-Brabant € 10 650 701
West-Vlaanderen € 11 576 002
Totaal € 51 557 641

Bron:

Persmededeling 4 februari 2024

Kabinet van de viceminister-president van de Vlaamse Regering, Vlaams Minister Van Onderwijs Ben Weyts