U bent hier

Onderzoeksproject Renew School

Van maart 2014 tot februari 2017 liep het Europese onderzoeksproject RENEW SCHOOL. Het richtte zich op de renovatie van schoolgebouwen tot bijna-energieneutrale gebouwen (BEN). Hiervoor sloegen onderzoeksinstellingen en partners uit Oostenrijk, Italië, Denemarken, Noorwegen, Polen en België de handen in elkaar; met financiering van Intelligent Energy Europe. Voor ons land zetten het AGSO Antwerpen en Pixii – Kennisplatform Energieneutraal Bouwen hun schouders onder dit onderzoeksproject. 20 scholen verspreid over de deelnemende landen werden gerenoveerd naar bijna energie neutrale gebouwen volgens de “RENEW SCHOOL” methode.

Wat is de opzet?

Dit project bevordert geschikte instrumenten en maatregelen, helpt om het energieverbruik aanzienlijk in te krimpen en om veilige en comfortabele omstandigheden te creëren voor leerlingen en leerkrachten. Renew School focust hierbij op drie pijlers:

  • De gebouwschil verbeteren door het te bekleden met geïsoleerde prefab-houtskeletwanden, met inbegrip van houten ramen, zonwering en ventilatiecomponenten;
  • De kwaliteit van het binnenklimaat verbeteren dankzij ventilatie, de passieve koeling en de daglichtregeling van de klaslokalen;
  • De on site energiewinsten verbeteren door actieve en passieve hernieuwbare energiebronnen te integreren in de schoolgebouwen.

Een aantal interessante projectresultaten:

Meer weten: