U bent hier

26 november 2020

Steun voor meer dan 100 scholenbouwprojecten in Vlaanderen

Vlaanderen investeert deze maand meer dan € 27 miljoen in wel 105 scholenbouwprojecten. “We blijven investeren in onze schoolinfrastructuur. Ook in moeilijke tijden”, zegt Vlaams minister van Onderwijs Ben Weyts. “Er gaat flink wat geld naar nieuwbouwprojecten, maar we renoveren ook oudere schoolgebouwen met het oog op meer duurzaamheid en ecologie”.

Schoolbesturen uit het gesubsidieerd onderwijs (gemeentelijk, stedelijk, provinciaal en vrij onderwijs) krijgen voor bouw- of verbouwingswerken financiële steun van de Vlaamse Overheid. “We voorzien deze regeerperiode € 3 miljard voor schoolinfrastructuur – nog een half miljard méér dan in de vorige regeerperiode”, zegt Vlaams minister van Onderwijs Ben Weyts.

Weyts heeft zo deze maand november via het Agentschap voor Infrastructuur in het Onderwijs (AGION)  meer dan € 27 miljoen geïnvesteerd in 105 scholenbouwprojecten in heel Vlaanderen. Er ging bijna € 20 miljoen naar grote werken zoals een volledige nieuwbouw. Vrije Basisschool voor Buitengewoon Onderwijs Dominiek Savio in Hooglede kan bijvoorbeeld rekenen op €4,2 miljoen voor een nieuwbouwproject. In Antwerpen realiseert Vrije Basisschool - De Dobbelsteen met € 3,8 miljoen ook een nieuwbouw en omgevingswerken. Het College der Paters Jozefieten en het bijhorende internaat in Melle ontvangen € 3,1 miljoen voor een nieuwbouw met vier bouwlagen. Hotelschool Gent realiseert met €2,1 miljoen onder andere een gefaseerde vernieuwbouw met didactische keukens. Vrije Lagere School en Vrije kleuterschool ‘De Wegwijzer’ bouwen met €1,9 miljoen onder meer een polyvalente zaal met accommodatie voor een turnzaal bij de lagere school en polyvalente ruimte voor de kleuters.

De overige € 7 miljoen gaan naar kleinere verbouwings- en renovatiewerken. In oudere schoolgebouwen maken kleine ingrepen soms een groot verschil. De dringende werken kunnen daarbij snel uitgevoerd worden.

”Leerlingen, leerkrachten en ouders begrijpen sinds de uitbraak van de coronacrisis nog beter hoe ontzettend belangrijk scholen en klassen zijn”, zegt Weyts. “We moeten dan ook volop blijven investeren in de vernieuwing en de verbetering van ons onderwijspatrimonium. Je kan niet investeren in onderwijskwaliteit als je niet tegelijkertijd investeert in de kwaliteit van de onderwijsinfrastructuur”.

Overzicht subsidies per provincie

Provincie Bedrag
Antwerpen € 7.129.226
Brussels Hoofdstedelijk Gewest € 132.630
Limburg € 3.914.460
Oost - Vlaanderen € 7.358.724
Vlaams Brabant € 1.072.668
West - Vlaanderen € 7.529.458
Totaal vastgelegde schoolbouwsubsidies (november 2020)           € 27.137.166

Lees hier het volledige persbericht

Bron:
Persmededeling 25 november 2020
Kabinet van de viceminister-president van de Vlaamse Regering, Vlaams Minister Van Onderwijs Ben Weyts

(publicatiedatum 26/11/2020)