10 mei 2021

Scholenbouwprogramma schiet op gang met nieuwe jezuïetenschool in Molenbeek

Het scholenbouwprogramma volgens de DBFM-formule (Design, Build, Finance, Maintain – Ontwerpen, Bouwen, Financieren, Onderhouden) wordt op gang getrokken met de Egied Van Broeckhovenschool: een nieuwe Nederlandstalige jezuïetenschool in Molenbeek. De voorkeursbieder is nu bekend: het schoolbestuur kan nu starten met de onderhandeling voor het afsluiten van de DBFM-overeenkomst die moet resulteren in de bouw van de nieuwe school. Die nieuwe school zal goed zijn voor 13.000 m² nieuwe of grondig gerenoveerde gebouwoppervlakte. Het scholenbouwprogramma zal in totaal 250.000 m² nieuwe schoolgebouwen creëren. “Wie inzet op de kwaliteit van onderwijs, moet ook inzetten op kwalitatieve infrastructuur voor onderwijs”, zegt Vlaams minister van Onderwijs Ben Weyts.

Dit DBFM-programma (Design, Build, Finance, Maintain – Ontwerpen, Bouwen, Financieren, Onderhouden) zal via publiek-private samenwerking een 40-tal scholenbouwprojecten realiseren, die samen goed zijn voor ongeveer 250.000 m² aan nieuwe schoolgebouwen. De totale geraamde investeringskost bedraagt 550 miljoen euro.

De Egied Van Broeckhovenschool is nu het eerste project binnen dit scholenbouwprogramma waar de voorkeursbieder bekend is. Concreet gaat het om het consortium ABC 02. Het schoolbestuur kan nu starten met de onderhandeling voor het afsluiten van de DBFM-overeenkomst die moet resulteren in de bouw van de nieuwe school. Het gaat om een project van de vzw Ignatius Scholen in Beweging, die een gloednieuwe domeinschool realiseren in de gebouwen van de vroegere brouwerij Vandenheuvel gelegen op wandelafstand van het Weststation in Sint-Jans-Molenbeek. De nieuwe school zal vanaf  september 2023 een unieke combinatie aanbieden van ASO-, TSO- en BSO-richtingen binnen twee studiedomeinen: het wetenschapsdomein ‘STEM’ en het zorgdomein ‘Maatschappij en Welzijn’. In de school zullen op kruissnelheid 860 leerlingen les volgen; zij  zullen er zowel doorstroomrichtingen, technische richtingen als beroepsopleidingen met finaliteit arbeidsmarkt kunnen volgen.

“Dit scholenbouwprogramma krijgt eindelijk een concreet gezicht, met dit eerste project”, zegt Vlaams minister van Onderwijs Ben Weyts. “De nieuwe school Egied Van Broeckhoven verlicht de druk op het populaire Nederlandstalige onderwijs in Brussel. Het nieuwe schoolgebouw zal behalve de lokalen voor praktijk- en theorievakken ook projectruimtes omvatten,  een auditorium, een open leerlandschap, een multifunctionele ruimte, een sportzaal,… goed voor 13.000 m² nieuwe of gerenoveerde gebouwoppervlakte met een geraamde investering van 24 miljoen euro”.

Het is de eerste keer dat de Jezuïeten binnen hun Ignatiaans pedagogisch netwerk een Nederlandstalige school voor zowel algemeen, technisch als beroepsonderwijs oprichten. Hiervoor laten zij zich inspireren door Egied Van Broeckhoven, jezuïet en priester-arbeider, en actief in Kuregem in de zestiger jaren. Met deze nieuwe school probeert het Nederlandstalig onderwijs in Brussel ook mee de capaciteitsnoden in het secundair onderwijs in de hoofdstad te beantwoorden.

Ook buiten de schooluren zal de school een ontmoetingsplaats zijn voor jongeren uit de buurt. Zo zorgt de Egied van Broeckhovenschool voor verbinding en kansen in een buurt die een smeltkroes is van verschillende culturen en religies. De school wil zich op deze wijze actief inschakelen in een proces van samenlevingsopbouw. Ze functioneert niet als een eiland, en wil zich niet afsluiten van de nabije omgeving noch van de bredere samenleving.  Ze is deel van haar directe omgeving en het sociaal weefsel van de stad. Sinds september vorig jaar hebben heel wat organisaties uit de wijk er al hun eigen stek gevonden. Wie meer wil weten over dit schoolproject kan terecht op www.egied.be

Bron:
Persmededeling 10 mei 2021
Kabinet van de viceminister-president van de Vlaamse Regering, Vlaams Minister Van Onderwijs Ben Weyts