U bent hier

Renteloze energieleningen voor alle Vlaamse scholen

Scholen kunnen voortaan tot een half miljoen euro renteloos lenen voor investeringen in isolatie,  hoogrendementsketels en zonnepanelen. Tot nu moesten scholen 1% rente betalen en kwamen alleen zonnepanelen in aanmerking. Vlaams minister van Onderwijs Ben Weyts wil de investeringsdrempel verlagen en ook investeringen in energie-efficiënte mogelijk maken. Weyts: “Scholen kunnen 3 keer besparen: op hun lening, hun uitstoot én hun energiefactuur”.

Het Vlaams Agentschap voor Infrastructuur in het Onderwijs (AGION) biedt scholen sinds 2017 leningen aan tegen een interest van 1% voor het plaatsen van zonnepanelen. Dankzij deze leningen werden er op 2,5 jaar tijd 22.852 m² aan zonnepanelen geïnstalleerd op schoolgebouwen van het gesubsidieerd vrij en het officieel onderwijs. Dat kan nog beter, vindt Vlaams minister van Onderwijs Ben Weyts. 

Scholen zullen voortaan volledig renteloos kunnen lenen tot een half miljoen euro exclusief BTW voor een periode van 15 jaar. Bovendien moet het geld niet meer alleen geïnvesteerd worden in hernieuwbare energie: het mag ook aangewend worden voor energie-efficiëntie. Scholen kunnen dus ook investeren in bijvoorbeeld betere isolatie of hoogrendementsketels. “Goed voor het milieu én goed voor de portemonnee van onze scholen”, zegt Weyts. “Niet alleen de CO2-uitstoot, maar ook de energiefactuur zal dalen. Ecologische én economische winst”.

De aanvraagprocedure wordt zo laagdrempelig mogelijk gehouden voor de scholen. Het is aangewezen om vooraf professioneel advies in te winnen, maar ook de kosten voor dit advies kunnen deel uitmaken van de lening. Bovendien kunnen scholen beroep doen op raamcontracten. “Ik wil het voor scholen makkelijker maken om ‘ja’ te zeggen tegen energie-investeringen. En moeilijker om ‘nee’ te zeggen”, zegt Weyts.

Bron:
Persmededeling 3 februari 2020
Kabinet van de viceminister-president van de Vlaamse Regering, Vlaams Minister Van Onderwijs Ben Weyts

(publicatiedatum 03/02/2020)