U bent hier

Bijna 1.400 extra plaatsen in de klas dankzij 18 miljoen euro extra capaciteitsmiddelen

Op initiatief van Vlaams minister van Onderwijs Hilde Crevits heeft het Agentschap voor infrastructuur in het Onderwijs AGION op 25 september 30 scholenbouwprojecten voor extra plaatsen in de klas in het gesubsidieerd onderwijs goedgekeurd. Goed voor een investering van 18 miljoen euro. Het gaat daarbij om 7 compleet nieuwe projecten en 23 projecten die vroeger al goedgekeurd werden, maar waar nu een budgetverhoging komt.  Dankzij deze investering van 18 miljoen euro komen er in totaal bijna 1.400 extra plaatsen in de klas bij, vooral in het secundair onderwijs. De goedgekeurde projecten liggen verspreid over de meest capaciteitsgevoelige steden en gemeenten in Vlaanderen, met focus op extra plaatsen in het secundair onderwijs.

De voorbije jaren is er fors geïnvesteerd in extra plaatsen in de klas. In eerste instantie in het basisonderwijs omdat de stijging van het aantal leerlingen daar het grootst was. Er wordt gewerkt met meerjarenplanningen telkens voor een periode van 3 jaar. Er werd al twee maal  150 miljoen euro toegekend.  Die 300 miljoen euro (2016-2018 en 2019-2021) is goed voor ruim 40.000 extra plaatsen in de klas, waarvan er op dit moment al 20.000 werden gerealiseerd. Er komen er dus nog minstens 20.000 bij. De stijging van het aantal leerlingen die zich de voorbije jaren vooral in het basisonderwijs aftekende, zal zich de komende jaren in het secundair onderwijs doorzetten. Het is dan ook vooral in het secundair onderwijs dat er bijkomende plaatsen in de klas nodig zijn.

Dankzij deze 30 projecten komen er nu nog eens bijna 1.400 extra plaatsen in de klas bij. Concreet gaat het om 1.105 extra plaatsen in het secundair onderwijs en 288 plaatsen in het basisonderwijs.

Deze middelen gaan voornamelijk naar scholen in de volgende steden en gemeenten:

  • 3,96 miljoen euro voor Leuven
  • 3,69 miljoen euro voor Hasselt
  • 1,75 miljoen euro voor Asse
  • 1,53 miljoen euro voor Evergem
  • 1,15 miljoen euro voor Beveren
  • 1,04 miljoen euro voor Mechelen

Vlaams minister van Onderwijs Hilde Crevits: “Door het stijgende leerlingenaantal in onze scholen en vooral in het secundair onderwijs, is het nodig dat er extra plaatsen in de klas bijkomen. De voorbije jaren hebben we al twee keer 150 miljoen euro vrijgemaakt voor tientallen projecten in Vlaanderen en het Brussels Hoofdstedelijk Gewest, goed voor 40.000 extra plaatsen in de klas. We steken nu nog een tandje bij met een extra investering van 18 miljoen euro in het gesubsidieerd onderwijs, goed voor bijna 1.400 extra plaatsen in scholen in het basis- en het secundair onderwijs.”

De concrete verdeling (een aantal projecten ontvangen extra geld voor eerder toegekende bijkomende plaatsen) kan je hier raadplegen.

Bron:
Persmededeling 25 september 2019
Kabinet van de viceminister-president van de Vlaamse Regering, Vlaams Minister Van Onderwijs Hilde Crevits

(publicatiedatum 26/09/2019)