28 september 2018

8,4 miljoen euro voor nieuwe schoolinfrastructuur voor Het Sas en De Tjalk in Ekeren

Vlaanderen investeert bijna 8,4 miljoen euro in de verhuizing van twee scholen buitengewoon onderwijs van Antwerpen-Luchtbal naar Ekeren. Het gaat om de scholen Het Sas en De Tjalk. De scholen verhuizen samen met het dienstverleningscentrum voor zorgbehoevenden Sint Jozef. De verhuizing is nodig in het kader van de aanleg van de Oosterweelverbinding en gebeurt in het belang van de leefbaarheid en het welzijn van de leerlingen, de bewoners en het personeel.

Het dienstverleningscentrum Sint Jozef is een gecombineerde zorg- en onderwijscampus voor mensen met een ernstige motorische beperking, verstandelijke beperking en/of zware medische problematiek. Het centrum omvat een school voor lager en secundair buitengewoon onderwijs met bijna 300 leerlingen en een internaat. Er is ook een multifunctionele zorginstelling met dagopvang, begeleiding en therapie.

Vlaams minister van Onderwijs heeft samen met Vlaams minister van Welzijn, de stad Antwerpen en NV De Bam beslist om de volledige campus te verhuizen, de zorginstelling en de scholen krijgen zo een nieuwe stek op stadsgronden op de Rozemaai.

Er wordt geopteerd voor een nieuwbouw met een inbreng van de instelling zelf, de stad Antwerpen, de nv BAM en de Vlaamse overheid. De opmaak van het voorontwerp start eind dit jaar en zou tegen het voorjaar 2019 klaar moeten zijn. De totale kost van dit project wordt op 32 miljoen euro geraamd.

Bron:
Persmededeling 28 september
Kabinet van de viceminister-president van de Vlaamse Regering, Vlaams Minister Van Onderwijs

Â