U bent hier

24 miljoen voor scholenbouwprojecten in heel Vlaanderen

Vlaams minister van Onderwijs Ben Weyts heeft in de maand oktober € 24 miljoen toegekend aan scholenbouwprojecten. Er ging € 15 miljoen naar grote werken zoals een volledige nieuwbouw. De overige € 8,8 miljoen ging naar kleinere verbouwings- en renovatiewerken zoals de modernisering van bestaande schoolgebouwen.  “We voorzien deze regeerperiode een half miljard euro voor investeringen in infrastructuur in heel Vlaanderen”, zegt Weyts.

Schoolbesturen uit het gesubsidieerd onderwijs (gemeentelijk, stedelijk, provinciaal en vrij onderwijs) kunnen voor bouw- of verbouwingswerken financiële steun krijgen van Vlaanderen. “Deze regeerperiode trekken we maar liefst een half miljard euro uit voor scholenbouw”, zegt Vlaams minister van Onderwijs Ben Weyts. “We gaan in de komende jaren bij de bouw van nieuwe schoolgebouwen vooral focussen op het secundaire onderwijs, waar de noden het hoogst zullen zijn. Maar we blijven natuurlijk ook oog hebben voor de andere noden”.

Weyts heeft in zijn eerste maand als kersvers Vlaams minister van Onderwijs via het Agentschap voor Infrastructuur in het Onderwijs (AGION) € 24 miljoen toegekend aan scholenbouwprojecten uit het gesubsidieerd onderwijs. Het geld gaat naar 25 scholen in de provincie Antwerpen, 24 scholen in Oost-Vlaanderen, 15 scholen in West-Vlaanderen, 7 scholen in Vlaams-Brabant, 6 scholen in Limburg en 5 scholen in het Brussels Hoofdstedelijk Gewest.

Er ging € 15 miljoen naar grote werken zoals een volledige nieuwbouw. Zo kan de Vrije Kleuterschool van het Sint-Jozefscollege in Turnhout rekenen op ruim € 2,5 miljoen om een nieuw gebouw te zetten, inclusief omgevingswerken. Ook de Vrije Basisschool Sint-Vincentius Hekelgem in Affligem ontvangt € 2 miljoen voor een nieuwbouw en bijhorende omgevingswerken. In Onze-Lieve-Vrouw-Presentatie secundair onderwijs in Sint-Niklaas gaan ze met € 1,8 miljoen Vlaamse steun een hele gang vol ongebruikte klaslokalen verbouwen zodat de school extra capaciteit krijgt. De werken omvatten ook de plaatsing van een lift, de ombouw van een refter naar een turnzaal en bijkomend sanitair. De kunsthumaniora Sint-Lucas in Gent kan met € 1,5 miljoen drie verdiepingen renoveren en herinrichten.

Weyts heeft ook nog eens € 8,8 miljoen vastgelegd voor kleinere verbouwings- en renovatiewerken. Het gaat dan over kleine ingrepen, maar ook dringende werken die omwille van overmacht snel uitgevoerd moeten worden.

Per provincie geeft dit het volgende resultaat:

Provincie Bedrag
Antwerpen € 7 751 472
Brussels Hoofdstedelijk Gewest € 1 011 379
Limburg € 1 365 609
Oost - Vlaanderen € 9 564 825 
Vlaams - Brabant € 2 521 961
West - Vlaanderen € 1 793 467
Totaal vastgelegdeschoolbouwsubsidies (oktober 2019)

€ 24 008 713

Bron:
Persmededeling 8 november 2019
Kabinet van de viceminister-president van de Vlaamse Regering, Vlaams Minister Van Onderwijs Ben Weyts

(publicatiedatum 12/11/2019)