U bent hier

Bouwprogramma

De Vrije Basisschool van Wijgmaal is in een voormalig klooster ondergebracht. Het oude patrimonium voldeed niet meer aan de bouwfysische eisen en hedendaagse noden van de school. In twee bouwfases werd de volledige site aangepakt: renovatie van bepaalde vleugels, de historisch minder waardevolle en onpraktische delen werden vervangen door nieuwbouw. Ook de buitenruimtes kregen een opknapbeurt: een theatertrap vormt een buitenaula, zwart-witte stenen toveren een deel van de speelplaats om tot een schaakbord, de houten luifel met koepels - die als overdekte speelplaats dient - sluit perfect aan bij de rest van het gebouw. Ook de verkeerssituatie van de directe omgeving wordt opnieuw bekeken.

Het administratieve gedeelte, de bestaande refter en negen klaslokalen worden in ere hersteld: duplexen, enkele nieuwe raamopeningen, dubbele beglazing en isolatie geven deze ruimtes een hedendaags cachet. Op de straathoek werd de sporthal en de centrale hal - het nieuwe hart van de school - geplaatst. De kinderopvang is een verzelfstandigd deel van het geheel, de kleuterschool daarentegen nestelt zich achteraan op de site.
Het ontwerp van het gebouw maakt ook naschools gebruik mogelijk van de sporthal, de keuken en de speelplaatsen voor naschoolse opvang.

Het nieuwbouwproject is een gebruiksvriendelijke school met praktische en tegelijk intrigerende ruimtes ontworpen.

Projectfoto's

Buitenaanzicht

Binnenaanzicht